Düğme Hakkında Her Şey? Düğme Çeşitleri Nelerdir?
Düğme Nedir ?
İki veya daha katmanın bir araya getirmek, kapama ve süsleme amaçlı ürüne tutturulan üç boyutlu bir malzemedir ve tutturma-kilitleme işlemi için bir ilikten-delikten geçirilir . Düğmeler , kadın ve erkek kıyafetlerinde, ceket ,palto önlerinde , kol manşetlerinde , gömlek ve bluzlarda fonksiyonel olarak, ceket ve paltonun kollarında süsleme amacı ile farklı stil ve tarzı yakalamak kullanılmaktadır .Yuvarlak şeklinde olan düğmeler süsleme amaçlı günümüzde farklı şekillerde ve ham maddeden üretilebilmektedir .
Düğme Çeşitleri
Düğmeler piyasada üretildikleri ham maddeye göre çeşitlendirilme ve isimlendirlme yapılmış olsada, doğru olan çeşitlendirme işlevselliğine göre yapılan çeşitlendirmedir. Düğme çeşitleri şunlardır:
-
Delikli Düğme : Üzerinde iki, dört veya daha fazla dikme deliği bulunan düğmeler. Bir ilikten ( delikten) geçirilerek tutturma işlemi yapılmaktadır.
-
Ayaklı Düğme: Alt kısmında ürüne dikme için ayak şeklinde bir çıkıntısı olan düğme çeşididir. Alt kısma dikilen düğme ilikten (delikten) geçirilerek kapama işlemi gerçekleşir. Örnek olarak Blazer ceket düğmeler, palto ve kaban düğmeleri, bluz düğmeleri, kol düğmeleri ve benzerleri.
-
Çakma Düğmeler : Ürüne tutturmak için bir çivi ve başka bir parça ile çakılarak monte edilen düğmelerdir. Örnek vermek gerekirse
-
Kot Düğmeleri
-
Perçinler
-
Kilit Düğmeler : Bu tarz düğmeler iki parçanın birbirine kilit sistemi ile tutturulması şekline işlevselliğe sahip olan düğme çeşididir. Örnek sıklıkla dış giyim, deri giyim, çantalar gibi örnekler sayabiliriz.
-
Geçmeli Düğmeler: Bu düğme çeşidi ilik yerine bir bağcık veya ip kullanılması ile kapama ve tutturulma işlevi yapılmaktadır. Örnek vermek gerekirse çoban düğmeler, çubuk düğmeler.
Üretildikleri Malzemeye Göre Düğme Çeşitleri
Düğmeler üretildikleri hammaddeye göre değişiklik göstermektedir. İsimlereri üretildiklere maddelere göre ayrt edilme ve kolaylık için verilmiştir. En sık kullanılan düğme modelleri:
-
Akrilik Düğme
-
Polyester Düğme : Polyester düğmeler levha ve çubuk döküm olmak üzere iki şekilde üretilir. Boya açısından üretim şekli önemlidir. Çubuk dökümlerde farklı renk kombine edilerek rafklı reng geçişleri elde edilir. Bu yöntem artık düz düğmelerde de uygulanmaktadır. Lehva döküm daha çok düz renklerde tercih edilmektedir. Bu yöntemlerle bu düğmelerde farklı renk tonları birbirine karışmadan desenler oluşturulabilir.
-
Plastik Düğme
-
Korozo Düğme : Korozo, yağmur ormanlarında yetişen bir tür palmiye ağacının çekirdeğidir. Belirli işlemler sonrası düğme olarak kullanılmaktadır.
-
Kokonat Düğme: Hindistan cevizi kabuğu olan kokonat, işlemlerde doğal görünümü korunarak düğme yapılır. Organik yapıda ki oluşu, doğa için en ideal üründür.
-
Metalize Düğme
-
Sedef Düğme : ÇKS uygun olarak toplanan TROCAS, MOP, AGOYA, RIVER vs. cinsi deniz kabuklu hayvan kabuklarından değişik kalınlıkta ve boylarda sedef düğmeler üretilmektedir.
-
Zamak Düğme
-
Pirinç Düğme
-
Boynuz Düğme: Doğal düğme grubuna giren boynuz düğmeler, gercek bufalo boynuzlarından elde edilmektedirler. Bufalo et ihtiyacı için çiftliklerde yetiştirilen bir hayvandır, bu nedenle boynuzları için katledilmesi söz konusu değildir.
Boynuz düğmenin en belirgin özelliği yakıldığında sarımsı bir almasıdır ve doğal bir görünüme ulaşmasıdır. Bu özellik aynı zamanda düğmeye lazer yöntemiyle isim, marka ve ya logo yazılmasına imkan vermektedir. -
Kemik Düğme : Bufalo ve inek kemiklerinden üretilemktedir. Bu şekilde et için üretilen hayvanların diğer unsurlarından da fayda sağlanmış olunuyor.
-
Tahta Düğme – Ahşap Düğme : Genel olarak belirli ağaç türlerinden üretilmektedir. Doğal renklerde ve lazer desenli olarak farklı model ve boylarda üretilmektedir.
Şeklinde üretildikleri ham maddeye göre bu liste uzar gider.
Şekillerine Göre Düğme Çeşitleri
Düğmeler şekillerine çeşitlendirilmesi zordur. Her tasarımcı kendi tarz ve stilini oluşturmak için farklı şekil ve ebatlarda düğmeler kullanabilir. Genel itibari ile düğmeler şekillerine göre
-
Yuvarlar Düğme
-
Köşeli Düğme
-
Oval Düğme
-
Küresel Düğme
-
Çubuk Düğme
-
Bombeli Düğme
-
Özgün Şekil Düğme
şeklinde bir liste oluşturmuş olsak ta bu listeyi daha da uzatabiliriz.
Yorum Yap